goede bedoelingen

Behalve veel andere dingen is facebook een onafzienbaar veld van verveling. En dan gaat het niet eens om triviale mededelingen als ‘ik ga de afwas doen’ of ‘nu even een lekker broodje eten’. Het is tenslotte altijd een goed idee om de afwas te doen of een lekker broodje te eten.

De naar misantropie vooruitwijzende landerigheid wordt vooral veroorzaakt door de spreuken en citaten die worden geplaatst – kitscherig vormgegeven e-tegeltjes waarop behalve de tekst ook vaak een afbeelding staat van een ontroerende zonsondergang of van degene die de geciteerde woorden ooit heeft uitgesproken (Einstein, Gandhi, Albert Schweitzer).

Een paar minuten scrollen leverde de volgende voorbeelden op:

“Please be a traveler, not a tourist. Try new things, meet new people, and look beyond what’s right in front of you. Those are the keys of understanding this amazing world we live in.” Andrew Zimmern. (Geen idee wie dat is; maar als je aan hem vraagt waar hij heeft gestudeerd, zegt hij vast: ‘The University of Life.’)

“What I am is good enough if I would only be it openly.” Carl Rogers.

“Sometimes, you need to step outside, get some air, and remind yourself of who you are, and who you want to be.”

“It is not in the stars to hold our destiny, but in ourselves, we are underlings.” William Shakespeare (Underlings? Als je deze uitspraak googelt, blijkt het om een misvormd en verkeerd begrepen citaat te gaan, wat het alleen nog maar droeviger maakt.)

“If wars can be started by lies they can be stopped by truth.” Julian Assange. (Het omgekeerde is ook waar; of: het omgekeerde is ook niet waar.)

Dergelijke wijsheden worden ongetwijfeld met de beste bedoelingen geplaatst, en daarom zou je je het liefst niet ergeren aan de mensen die ze plaatsen. Liever zou je ze thuis opzoeken om hun afwas te doen en een lekker broodje voor ze te smeren.

Het lijken ook altijd mensen te zijn met uitzonderlijk veel facebookvrienden die dit soort uitspraken plaatsen. Ze zijn een boodschap tegengekomen en hebben blijkbaar het idee dat wij, de anderen, de rest van de wereld, die boodschap ook moeten krijgen, dat dat goed voor ons is, dat wij daar iets aan zullen hebben. En hoe belerend en aanmatigend is dat niet? Ik moet dan altijd denken aan een uitspraak die Herman Finkers lang geleden deed in een interview in Vrij Nederland. Op de vraag of hij mensen wilde veranderen, antwoordde hij: “Ik ken ze niet eens. Misschien zijn ze wel veel beter dan ik.” Een uitspraak die wat mij betreft bij de Vier Edele Uitspraken hoort. (Over de andere drie een andere keer. En maak je niet ongerust, ik zie de ironie die vervat zit in het bestrijden van citaten met citaten, maar sommige mensen moet je met hun eigen wapens te lijf gaan.)

Er is een waterdichte methode om af te rekenen met belerende neigingen. Telkens wanneer je een bijzonder verhelderend idee, een wereldschokkend gezegde of een geestverruimend citaat tegenkomt, moet je ervan uitgaan dat je de laatste bent die hier achter komt, dat de rest er al lang van op de hoogte is. Echt, en ik spreek hier uit ervaring, je wordt een zegen voor je omgeving.

En bovendien: je woede tegen de wereld wordt kleiner. Want er zit een hoop verbetenheid, teleurstelling en passieve agressie achter het steeds weer posten van die wijze spreuken en gezegden. De wereld zou zoveel beter kunnen zijn, als… Leefde men er maar naar… Maar het zal wel weer niet helpen, ik ben een roepende in de woestijn…

Het werkt ook helemaal niet, mensen wijsheden voorhouden. Behalve aan Herman Finkers moet ik nu ook denken aan de fan van Frans Bauer, die jaren geleden werd geïnterviewd in een kerstnummer van De Groene Amsterdammer. Op de vraag waarom ze van Frans Bauer hield, antwoordde de vrouw dat het vooral om zijn teksten ging, die zetten je aan het denken. Als hij bijvoorbeeld over verdraagzaamheid zong vroeg je je af, ja, waarom is er eigenlijk zoveel onverdraagzaamheid in de wereld? Even later vertelde ze dat ze bij sommige nummers de stereo extra hard zette. Kreeg ze dan geen ruzie met de buren? Nou, als die er last van hadden, gingen ze maar verhuizen.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op goede bedoelingen

  1. Kees van Dijk zegt:

    Net zo belerend als al die andere teksten is de volgende: “The future is now, kid!”. Deze tekst verschijnt op vele lantaarn- en verkeerspalen langs fietsroutes in Amsterdam, sinds een aantal maanden. Puntige punkletters; anoniem. Toch werkt die tekst: dromen over je toekomst is leuk, maar begin nou nu, kindertjes: kijk naar Epke; ook vroeg begonnen, blind, in een mooi nest. Belerend hierin is de onderhuidse suggestie: je bent inmiddels te laat, pak nou je laatste kans! Grappig is dat dit soort uitspraken en andere aankondigingen epidemisch zijn op verkeersborden die langs bruggen over de Amstel zijn geplaatst bij grote kruispunten. Een ander biedt een pictogram van een scooter met de uitlaat omgeleid naar het gezicht van de berijder van de scooter: “de enige eerlijke scooter!”, luidt de tekst. Er gebeurt wel wat langs die bruggen over de Amstel. Voer voor professionele watchers, zeg maar.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s