mind games

Waar ik ook nooit veel van begrijp: mensen die het lezen van romans verdedigen door te beweren dat je het je er zo empatisch van wordt, dat romans je meer begrip voor de medemens bijbrengen. Laatst weer, Greg Zimmerman in Book Riot:

“Nothing is more real than fiction. Nothing helps us make sense of the real world more than fiction. Nothing instills in us empathy for others like fiction.”

Zodra mensen het lezen van romans gaan verdedigen, zie ik een leraar geschiedenis of maatschappijleer voor me die tijdens de eerste les na de vakantie de nieuwe groep voorhoudt dat zijn vak best belangrijk is. Door zijn defensieve toon ruiken zijn leerlingen meteen onraad.

‘Nothing instills in us empathy for others like fiction.’ Als dat echt zo was (en je hoort het vaak), zou het lezen van De avonden ons dan niet meer begrip moeten bijbrengen voor ouders die zitten opgescheept met volwassen zonen met een hang naar zwartgallige ironie? Krijg je na het lezen van Harry Potter meer begrip voor dreuzels?

Welnee. We zoeken geen empathie, we willen identificatie. We zijn we op zoek naar een versie van onszelf, we willen onszelf in de personages herkennen, we willen personages waarin op maat gemaakte ruimtes zijn uitgespaard waarin we onszelf kwijt kunnen. We willen Frits van Egters zijn – we worden hem ook, en zijn ouders lachen we vol medelijden zachtjes uit. Zit in dat medelijden dan misschien de empathie? Nee, we liften mee op het magere medelijden van Frits van Egters zelf.

Wanneer we The Catcher in the Rye lezen, krijgen we niet meer begrip voor de phonies van deze wereld. We zijn Holden Caulfield en haten die phonies met alle sombere superieure adolescenten-wanhoop die we in ons hebben. En daarna schieten we John Lennon dood.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in lezen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op mind games

  1. Pingback: een zacht gezoem | reddend zwemmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s