de dood van een duif als persoonlijkheidstest

 

Ik zat met Irene op het terras van Luxembourg toen vlak voor ons een auto over een duif reed. Een golf van onrust trok als een windvlaag over het terras, er klonken kreten van schrik en afschuw. De auto reed door, de duif lag midden op straat flapte manisch met zijn vleugels.

‘Nu zou ik zomaar kunnen gaan huilen,’ zei Irene.

‘Iemand moet nu even het nékje van die duif omdraaien,’ zei een vrouw achter ons. Iedereen bleef naar de duif kijken. ‘Gewoon het nékje omdraaien,’ herhaalde de vrouw. Het klonk als een bezwering, alsof ze ervan uitging dat als ze die woorden maar vaak genoeg herhaalde, er iemand zou opstaan om het daadwerkelijk te gaan doen.

Maar iedereen bleef zitten, wij ook. Een jongen die langsliep, boog zich over de duif. ‘Kijk, hij gaat het nekje omdraaien,’ zei de vrouw. Maar de duif bewoog al niet meer. De jongen pakte hem en legde hem in het zand onder een boom. Daarna liep hij door.

En daar zaten we dan, als toeschouwers die langzaam uit een verdoving ontwaken. Uiteraard was ik altijd iemand die in dergelijke gevallen meteen opsprong en iets daadkrachtigs deed – maar dan toch vooral in mijn dromen, blijkbaar. Ook Irene verbaasde zich er achteraf over dat ze verstijfd was blijven zitten zonder iets te doen. (Meteen nadat de duif was overleden, had er iemand het terras op moeten komen lopen die kaartjes uitdeelde met de tekst: ‘Deze zelfbeeld-corrigerende persoonlijkheidstest met stervende duif werd u aangeboden door…’)

Na een paar minuten keerde de jongen die de duif had opgeraapt terug en begon uitgebreid foto’s van de dode duif te nemen.

‘Klootzak,’ zei Irene.

‘Misschien is het een kunstenaar,’ zei ik.

Irene bleef erbij dat het een klootzak was.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s