elke biografie heeft een goede bouwplaat nodig

Ik  lees deel drie van de Reve-biografie van Nop Maas. Inderdaad, prachtig dat het boek er is, en mooi hoor, al die citaten van Reve, en interessant, al die verwikkelingen met uitgevers en liefdespartners, maar aan de andere kant bevat het boek te veel passages als deze (p. 175):

Een of twee dagen daarvóór belandde Reve’s gloednieuwe Citroën GS Break in een greppel, omdat hij verzuimd had hem op de handrem te zetten. Vanaf een terras zagen ze de auto langzaam wegrijden. Garage Chauvin takelde hem op de weg.

Einde bericht. Op wat voor manier is dit interessant? Je vergeet het meteen weer, je hebt er niets aan, het enige wat blijft hangen is de lichte vermoeidheid die dergelijke passages veroorzaken. We mogen blij zijn dat Reve niet fietste, anders hadden we ook nog al zijn lekke banden vermeld gekregen. Als Joop Schafthuizen toch zeggenschap over de tekst had, had hij beter al deze overbodige anekdotes kunnen schrappen, in plaats van alle geldbedragen door sterretjes te vervangen.

En wat ik mis: een duidelijke overzichtstekening van Reves huis in Frankrijk, met al die eeuwige uitbreidingen en verbouwingen. Of waarom geen bouwplaat? Ja, waarom zit er nooit een bouwplaat bij een biografie, of een paar pop-up pagina’s? Het ouderlijk huis van Kafka, het interieur van Orwells kostschool, de slaapkamer van Proust, Thoreaus huisje bij Walden Pond –  verzin zelf nog tien andere voorbeelden. Ondertussen moeten we het doen met blikschade. (En als je dan toch het autotype noemt, doe dáár dan een foto van. gelukkig had Wikipedia er een.)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in schrijven en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op elke biografie heeft een goede bouwplaat nodig

  1. Pingback: in werkelijkheid wel, dag en nacht, al die jaren | reddend zwemmen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s