raadsels, eilanden

 

In de rubriek ‘Amsterdam Kort’ van Het Parool van vandaag staat een berichtje dat een raadselachtige mededeling bevat.

De straatnaambordjes in de Franz Zieglerstraat op IJburg hebben een kleine wijziging ondergaan. De voornaam van Franz Ziegler bleek per abuis met een s gespeld te zijn in plaats van met een z, zoals het hoort. De familie van Ziegler heeft het stadsdeel hierop gewezen, waarop de fout direct is hersteld. Als dank kreeg de familie donderdag 14 februari uit handen van stadsdeelvoorzitter Nevin Özütok de oude straatnaambordjes. Franz Ziegler ws een gerenommeerd portretfotograaf.

Wat me trouwens ook verbaast: ‘… de Franz Zieglerstraat op IJburg …’ Maar IJburg is in feite een verzameling eilanden, vandaar. Hoewel: “op IJburg” heeft 130 000 googlehits, “in IJburg” heeft er 238 000. Het zijn dus eigenlijk al geen eilanden meer. (Vreemd, want neem Oostenburg, een van de oude Oostelijke Eilanden van Amsterdam, aangelegd in de zeventiende eeuw: “op Oostenburg” heeft 3060 hits, “in Oostenburg” heeft er maar 1030. Oostenburg is dus na drie eeuwen nog steeds een eiland, en hetzelfde blijkt te gelden voor de andere Oostelijke eilanden, Kattenburg en Wittenburg.)

Maar wat nou: ‘Als dank kreeg de familie…’

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op raadsels, eilanden

  1. Aragog zegt:

    Dat “op” hoeft kennelijk ook niet altijd op een eiland te wijzen. Hier in Drenthe woon je “in” alle dorpen, behalve als je in Erica woont (onder de rook van Emmen). Iedereen hier zegt: je woont “op Erica”. Terwijl dat toch echt nooit een eiland geweest is… noch een berg.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s