oversteken voor beginners

groen

Alsof het leven al niet ingewikkeld genoeg is, zit er op voetgangerslichten ook nog eens een knop die de tikker voor blinden en slechtzienden activeert. Omdat er daarnaast systemen bestaan waarbij het indrukken van een knop de komst van het groene licht bespoedigt, zie je bij rood licht constant mensen op die knop drukken, en nog eens, en nog eens, omdat ze willen dat het groen wordt.

En het wordt altijd wel een keer groen, dus soms lijkt het te werken; maar het enige echte effect van het drukken op de knop is dat de tikker wordt geactiveerd, als die tenminste nog werkt.

Ooit verschenen er, tenminste hier in Amsterdam, stickers onder de knop met de tekst ‘Aanvraag tikker’, om ons duidelijk te maken waarvoor we drukten, maar die zijn vrijwel allemaal weer verdwenen, en bovendien hielpen ze niet, iedereen bleef grimmig drukken voor groen.

Het is eigenlijk een moedeloos makend gezicht, al dat gefrustreerde geram op die knop. Ik heb er wel eens een metafoor in willen zien van hoe de meerderheid van de mensen maar wat doet, de wereld maar half begrijpt. Ik maak me er zelf uiteraard ook schuldig aan – vaak zonder er bij na te denken, andere keren vanuit een vreemd soort bijgeloof (‘je kán niet weten’), wat ik mezelf dan weer kwalijk neem, omdat ik wel degelijk beter weet.

Sinds een paar weken volg ik de cursus ‘Oversteken voor beginners’. Onze groep verzamelt bij een druk kruispunt. We worden geacht sereen glimlachend met onze handen op de rug te wachten tot het groen wordt. De eerste die een hand uitsteekt naar de knop is af en moet direct naar de overkant. Het groepje wordt snel kleiner.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s