een vierde voorval uit het leven van dharmapappa

 

door Eros van Bens

 

Op een voorjaarsdag liep Dharmapappa, de meester die elke vorm kon aannemen die hij wilde, te midden van zijn leerlingen door een veld waarop duizend bloemen bloeiden.

Een van zijn leerlingen bleef staan bij een kleine paarse bloem en vroeg: ‘Meester! Zeg mij hoe deze bloem heet, want ik ben van haar naam niet op de hoogte.’

Dharmapappa bleef staan en keek zijn leerling verstoord aan. ‘Hoe nu?’ riep hij. ‘Denk jij dat ik een wandelende encyclopedie ben?’ Maar hij was nog niet uitgesproken of hij zag het onbillijke van zijn uitval, en nadat het laatste woord verklonken was, veranderde hij in de vijftiendelige Geïllustreerde Encyclopedie van Bloemen en Planten van Schuitevaer en Cornelianus.

De leerling die de identiteit van het paarsbloeiende plantje wilde weten, begon de naam van het desbetreffende kruid in de encyclopedie op te zoeken, waarbij hij vele delen raadpleegde. Nadat verscheidene minuten waren verstreken, riep hij verheugd: ‘Ik heb het gevonden, het is de pinksterbloem!’

Nauwelijks was hij uitgesproken of de encyclopedie maakte weer plaats voor Dharmapappa. Maar de leerling werd met zijn medeleerlingen onderworpen aan grote ontsteltenis, want de gestalte van Dharmapappa was op ruwe wijze veranderd. Zijn armen zaten waar zijn benen behoorden te zitten, zijn geslacht hing uit zijn linkeroksel en zijn hoofd stak door zijn aarsopening naar buiten.

Met luide kreten maakten de leerlingen dat zij wegkwamen. Alleen de leerling die van de encyclopedie gebruik had gemaakt, bleef staan, aangezien hij van ontzetting aan de grond was genageld.

‘Ongelukkige!’ riep Dharmapappa hem vanuit zijn aarsopening toe. ‘Welke duivel heeft jou ingeblazen de delen van de encyclopedie in willekeurige volgorde terug te zetten?’

De leerling zonk om vergeving smekend op zijn knieën. Met enige moeite veranderde Dharmapappa zich weer in de encyclopedie. Met trillende handen en voortdurend zijn werk controlerend, zette de ongelukkige leerling de vijftien delen in de juiste volgorde. Toen hij daarmee gereed was, maakte de encyclopedie plaats voor Dharmapappa zoals hij was voordat hij zich de eerste keer in de encyclopedie had veranderd.

De ongelukkige leerling vluchtte van schaamte vervuld naar het dorpje R. en nam zijn intrek in het plaatselijke klooster, waar hij het beheer over de latrines op zich nam. Dharmapappa echter vervolgde, nadat hij had gecontroleerd of alles op de bestemde plaats zat dan wel hing, zijn wandeling.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in verhalen en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s