de kleine ijstijd

 

We hadden heerlijk gegeten, maar het liep tegen middernacht, en de ober kwam vertellen dat het zo zoetjesaan tijd werd om naar huis te gaan.

‘Dat kan niet,’ zei een van ons, ‘ik zie net op mijn telefoon dat de beren vanwege de kou de bossen hebben verlaten en hier de straten onveilig maken.’

‘Wat een onzin,’ zei de ober. ‘Dat gebeurde honderd jaar geleden voor het laatst, ik wil wedden dat er niets aan de hand is.’ Hij sloeg een das om en liep naar buiten, om met eigen ogen vast te stellen dat er van een bereninvasie geen sprake was.

Toen hij na een paar minuten nog niet terug was, kwam een andere ober ons vertellen dat we nu toch echt het restaurant moesten verlaten. We vertelden hem over de beren. Hij schudde meewarig zijn hoofd en ging naar buiten om zich ervan te verzekeren dat de straten uitgestorven waren. Ook hij keerde niet terug.

Nadat we op dezelfde manier achtereenvolgens een derde ober, de serveerster, de souschef en tenslotte ook de kok waren kwijtgeraakt, keken wij elkaar zwijgend aan. Achteraf gezien hadden we anders kunnen handelen, op manieren die ongetwijfeld rationeler waren, maar het was alsof we waren bevangen door een vreemde beklemming, die ons de rotsvaste overtuiging schonk dat het nu aan ons was om het voorbeeld van het personeel van het restaurant te volgen en één voor één naar buiten te gaan. Niets kon ons van deze overtuiging afbrengen. Gedreven door krachten die groter waren dan wijzelf, begonnen we de volgorde op te stellen waarin wij zouden verdwijnen.

We hoorden nu ook van alles buiten, vreemde, onheilspellende geluiden die we niet konden thuisbrengen.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in verhalen en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op de kleine ijstijd

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s