van oude mensen die verdringen dat ’t voorbij gaat, of: waar is basil hallward als je ‘m nodig hebt

 

Het is zaterdagmiddag, en ergens op een Limburgs grasveld staat een grote menigte muziekliefhebbers te hopen dat de Rolling Stones erin zullen slagen lang genoeg wakker te blijven om de avond te kunnen afsluiten.

Nou ja, je kan er lacherig over doen – maar toch, waarom geen lichte bewondering? Natuurlijk, The Stones zouden op een prettiger manier legendarisch zijn geworden als ergens begin jaren zeventig hun vliegtuig op vernietigende wijze door de bliksem was getroffen (prettiger voor ons, dan), maar door zo lang door te gaan zijn ze er toch maar in geslaagd om het rijk te betreden dat aan gene zijde van de potsierlijkheid ligt. Wat ze doen onttrekt zich eigenlijk aan alle definities. Ze teren op hun jongere verschijningsvorm als vampieren die zich tegoed doen aan hun eigen jongere ik. En het enige wat ze eigenlijk bewijzen is dat hun geheugen het nog doet, want zie, ze kennen alle liedjes nog, zo ongeveer. De echte tragiek van The Stones is dat ze er nooit in geslaagd zijn een groepsportret te laten vervaardigen waarop hun  geschilderde alter ego’s de veroudering op zich namen. 

Een paar maanden geleden zag ik een documentaire over Lemmy Kilmister (what’s in a name) van Motörhead. Die treedt ook nog steeds op, maar op de een of andere manier zag dat er toch normaler uit, minder koket. Gewoon een man die zich verveelt als hij niets te doen heeft, en op bijna zeventigjarige leeftijd nog steeds naar zijn werk gaat. Als hij de deur van zijn werk opendoet, staat hij opeens voor duizenden mensen. Nou, fuck it, die kunnen krijgen waarvoor ze zijn gekomen.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in muziek en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s