del bosques troostende loopje langs de bank

del bosqu troost zijn bank

Mooi moment in de laatste minuten van Nederland-Spanje. Spanje is met 5-1 weggespeeld, weggeblazen en vernederd. Alom heerst ongeloof, niet alleen bij de verliezers maar ook bij de winnaars, en wanneer die dubbele vorm van ongeloof wordt bereikt, kan er niet anders dan sprake zijn van een legendarische wedstrijd – en in de drieënnegentigste minuut gaat de verliezende coach, Vicente del Bosque, alle spelers op de Spaanse bank af en legt ze in het voorbij gaan even een hand op het hoofd.

Hij doet dat achteloos, bijna terloops, een klein gebaar van troost, van absolutie, dat eigenlijk voor alle spelers bedoeld lijkt, maar dit zijn nu eenmaal de spelers die voorhanden zijn, hij kan moeilijk het veld oplopen om de elf die daar nog verdwaasd ronddolen eenzelfde behandeling te geven.

Het is een mooi gebaar, niet theatraal, ook door de terloopsheid, de onnadrukkelijkheid ervan. Het terloopse maakt het ontroerend – de handeling van iemand die weet dat dit ook niet gaat helpen; en juist door die gelatenheid helpt het wel, wordt het op een kalme manier ontroerend, een vader die aan zijn kinderen denkt en ze wil vrijwaren van schuld. Ziet, de storm heeft ons vernietigd, neem dit, dit is mijn troost, voor jou, voor jou, en voor jou, en voor jou.

Het is een genereuze en menselijke actie, op het laatste moment dat ze nog samen hebben, vlak voor het grote treuren en het grote vieren zal uitbarsten. En Del Bosque doet het niet alleen voor zijn spelers, hij doet het ook voor zichzelf, hij vervult zowel een eigen behoefte als de behoefte van zijn team, zoals een troostende en vergevende God niet kan zonder schepselen die troost en vergeving nodig hebben. De troost, eenmaal ingezet, komt van twee kanten.

Eigenlijk zou dit moment tot het einde van het toernooi in de top 5 van Studio Brasil moeten zitten. Die doelpunten van Van Persie en Robben waren van een verbijsterende schoonheid en ongekende klasse, maar ze vallen wel binnen een bepaalde categorie: het zijn doelpunten. De actie van Del Bosque is uniek, er is geen categorie voor, en dat maakt haar zo bijzonder. Er kan ook geen categorie voor gemaakt worden, want de actie was eenmalig. Natuurlijk, om het even welke coach kan tegen het einde van een verschroeiende nederlaag Del Bosques troostende loopje langs de bank herhalen, maar het zal niet werken. Niet omdat je er een oude coach voor moet zijn, een vaderfiguur, met een getekende kop, de kop van een oude paus met een pessimistisch godsbeeld, al helpt dat natuurlijk wel; het gaat om iets anders: troost kan niet worden gestandaardiseerd. Een troostende, vergevende hand is geen high five. Troost is persoonlijk en persoonsgebonden. Herhaling van Del Bosques actie zou slechts een krachteloze en betekenisloze imitatie zijn, spelers zullen wegduiken als ze de hand van de coach zien naderen, de dappersten onder hen zullen die hand geïrriteerd wegslaan.

Del Bosques actie zal uniek blijven. En het mooie is dat ze nu juist werkte omdat Del Bosque haar bijna op een onpersoonlijke, routineuze manier uitvoerde, zonder oogcontact te zoeken, alsof het juist wél ging om een oud ritueel, dat vlak voor het laatste fluitsignaal zou klinken tussen alle ellende door óók nog even moest worden uitgevoerd.

Zo wordt blijkbaar de impact van een unieke handeling vergroot: door haar te vermommen als oude, ingesleten gewoonte.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op del bosques troostende loopje langs de bank

  1. Het Moment van Del Bosque raakte mij ook vol in mijn middenrif. Wat een groot hart heeft die man. Wonderschoon verwoord Rob! Ik ga deze delen.

  2. Marc zegt:

    Rob wat zeg je dit prachtig en wat een memorabel moment. Genade daar moest ik aan denken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s