groundhog play

P1010777

Gisteravond tijdens Nederland-Argentinië tweeënhalf uur lang het geluid in m’n hoofd gehad van een auto die niet wilde starten. Dat  was geen wedstrijd, dat was de eerste vijf minuten van een wedstrijd eindeloos herhaald, en herhaald, en herhaald, tot het tijd was voor een nieuw penaltytrauma, waarin de hoofdrol was weggelegd voor een reservekeeper die zich op de bank zat te verbijten. Van Gaal zal zich nu wel ontpoppen tot een groot voorstander van vier wissels per wedstrijd in plaats van drie.

De hele wedstrijd had ik het idee dat het ook niet te doen was, dat zowel Nederland als Argentinië speelden in de nog steeds niet weggetrokken uitwaaieringen van de schokgolf die de halve finale tussen Duitsland en Brazilië had veroorzaakt. Alsof de spelers door die vorige wedstrijd opeens waren gaan twijfelen aan concepten waarmee ze van kinds af aan vertrouwd waren geweest, zoals voetbalwedstrijd, uitslag, halve finale; alsof ze niet helemaal meer wisten wat dat allemaal ook weer inhield, en er daarom maar voor kozen om steeds weer aftastend te beginnen, de hele vervloekte wedstrijd lang, tot hun begrip van het spel weer terug zou komen.

Zaterdag tegen Brazilië. Dat zal een beetje treurig zijn, ongeacht de uitslag. Voor de gelegenheid even opgezocht waar de uitdrukking ‘om des keizers baard’ vandaan komt. Nou, zie daar, via het Duits uit het Latijn, het gaat niet om een keizer maar om een geit, of misschien toch ook wel niet. Nou ja. Scheerschuim, doellijntechnologie, dat is allemaal prachtig, maar als de FIFA echt wil innoveren, zouden ze die troostfinale moeten afschaffen. Waarvoor dient die wedstrijd eigenlijk? Er wordt nooit iemand derde of vierde op een Wereldkampioenschap voetbal, geen enkel team laat zich daarop voorstaan. Je bent wereldkampioen of je bent het niet. Veruit de meeste landen (waaronder Nederland) zijn het niet.

 

 (foto: het spandoek dat de overburen drie weken geleden buiten hingen, en waaruit vreemd genoeg de vouwen nooit helemaal uit zijn weggetrokken)
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s