wat blijft hangen

het nieuwe wisselbord van hublot

Het zat allemaal nog in mijn hoofd, en kleine flitsen in uitzendingen gewijd aan vorige WK’s waren genoeg om het weer op te roepen: de logo’s van WK ’74 en WK ’78, de manier waarop destijds op het scherm de speeltijd werd aangegeven (een bibberige witte veilingklok die zo nu en dan over het beeld heen werd geprojecteerd en drie kwartier wegtikte, terwijl onderin beeld de score werd vermeld), de vormgeving van het WK dat in 1990 in Italië werd gehouden (de rij puntjes, het mooie kalme lettertype).

Wat zal van dit WK blijven hangen, afgezien van een aantal wedstrijdfragmenten (Nederland-Spanje, de Krulwissel, penalty’s, het halve uur waarin Duitsland Brazilië vernietigde)? Misschien toch vooral het nieuwe wisselbord. Een verbazingwekkend potsierlijk ding, een uitvergroot horloge dat er ook nog eens verbazingwekkend goedkoop uitziet, alsof het is vervaardigd van dun plastic dat bij het geringste zuchtje wind zal ombuigen. Vooral het formaat van het ding is bizar. Zodra de vierde man het bord omhoog steekt, klopt er niets meer van de verhoudingen in het stadion, alsof tribune en veld worden bevolkt door dwergen, waarvan er een langs de lijn opeens een horloge heeft gevonden; en opgewonden over zijn vondst steekt hij het omhoog.

Je zou het willen kunnen meten, door de tijd heen, in hoeveel hoofden dergelijke zaken als die logo’s en andere uitingen van vormgeving aanwezig zijn, wereldwijd, en hoe stérk ze daar op een bepaald moment aanwezig zijn, hoe ze vervagen en bij gelegenheid weer opflakkeren, je zou willen dat het in schema’s kon worden weergegeven, grafieken met wolken die van kleur verschieten om intensiteit en vervaging weer te geven – zodat je een idee zou kunnen krijgen van de impact van grote, mondiale gebeurtenissen.

Bij dit WK is in ieder geval mijn belangstelling voor voetbal, die redelijk diep was weggezakt, weer opgeflakkerd. Wanneer je het voetbal minder intensief gaat volgen, wordt het vanzelf minder interessant, omdat voetbal niet bestaat uit wedstrijden, maar uit verhalen. Een wedstrijd wordt pas een verhaal bij voldoende achtergrondkennis. Wanneer die kennis (over spelers, maar ook over landen en toernooien) ontbreekt, blijft alleen het spel zelf over, gespeeld door tweeëntwintig onbekenden. Ik moest dus een kleine inhaalslag maken omdat ik van zoveel spelers nog nooit had gehoord.

Een van de redenen dat voetbal me minder ging interesseren was dat ik steeds ouder werd, en de voetballers relatief gezien dus steeds jonger. De generaties van ’74 en ’78 waren mannen tegen wie je kon opkijken, latere generaties werden oudere broers, daarna jongere broers, uiteindelijk werden het zonen. Toejuichen ging nog wel, maar hoe kan je je verbeten en woedend opwinden over fouten en gebreken van spelers die zoveel jonger zijn dan jezelf? Dat heeft iets tragisch, omdat er jaloezie in die woede zit vermengd, en de belegen betweterigheid van oudere ooms die er zonder enige reserve van overtuigd zijn dat iedereen die jonger is dan zijzelf hopeloos verwend is. Ook zonder leeftijdsverschil heeft mopperen op spelers iets onaangenaams, vooral als het gebeurt zonder enig relativeringsvermogen. Uiteindelijk zijn die jongens ons niets verplicht. Wat zouden we nou mopperen op Van Persie? In die paar seconden waarin hij dat doelpunt tegen Spanje maakte, heeft hij zijn aanwezigheid bij dit WK meer dan gerechtvaardigd. Wat zal je dan zeuren over latere wedstrijden? Er zijn helemaal geen latere wedstrijden, Van Persie hangt daar nog steeds in de lucht, ga maar kijken; niet in het stadion, in je eigen hoofd. Zie je wel, daar hangt-ie.

 

(Net nadat ik het bovenstaande post, zie ik dat Tommy Ramone dood is. Nu zijn er geen Ramones meer. ‘Jawel, in je hoofd, in je hoofd!’ O ja, gelukkig.)

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s