nooit meer slapen (3)

Deze week lees ik elke nacht na het nieuws van 01.00 uur in het vpro-programma Nooit meer slapen een op de actualiteit gebaseerd (uiterst) kort verhaal voor. Hieronder het verhaal van gisternacht, geïnspireerd door het  gedoe rond burgemeester Van Aertsen van Den Haag, die eerder moest terugkeren van vakantie voor een spoeddebat over de gebeurtenissen in de Schilderswijk. “Eerder gaf de burgemeester aan tot het einde van de week in Frankrijk met vakantie te blijven en niet eerder te zullen terugkeren,” las ik op de site Binnenlands Bestuur. “Nu zegt zijn woordvoerder dat Van Aartsen waarschijnlijk woensdagavond al met de auto vanaf zijn vakantieadres in Frankrijk in Den Haag terugkeert. De verwarring daaromtrent is volgens de woordvoerder terug te voeren op het feit dat hij het reisschema van de burgemeester niet precies kende.”

Ergens op een ministerie legt een ambtenaar in een notitie zijn gedachten over dit onderwerp vast.

burgemeester in vakantietijd

1

Probleem: een burgemeester die, ondanks het feit dat er zich in zijn (of haar) stad allerlei dringende kwesties afspelen, niet van zins is zijn (of haar) vakantie af te breken en dan uiteindelijk, al dan niet op aandringen van hogerhand, alsnog eerder naar huis terugkeert, heeft in één klap zijn (of haar) geloofwaardigheid verspeeld en zijn (of haar) terugkeer is dan ook in feite tevergeefs. Hij (of zij) zal voor altijd beschadigd zijn en had in feite net zo goed meteen op zijn (of haar) vakantiebestemming een nieuw leven kunnen beginnen, door bijvoorbeeld een plaatselijk restaurant over te nemen of aansluiting te zoeken bij de bemanning van een kleine vissersboot.

 

2

Hoe dit probleem in de toekomst te voorkomen.

Het verbieden van vakanties van burgemeesters zal door de beroepsgroep ongetwijfeld niet als secundaire arbeidsvoorwaarde worden geaccepteerd. Het tegelijkertijd met de burgemeester op vakantie sturen van de gehele bevolking van de desbetreffende stad zal in de praktijk op grote al dan niet logistieke problemen stuiten.

De burgemeester zou, alvorens hij (of zij) op vakantie gaat, op de lokale televisie kunnen verschijnen in het gezelschap van de locoburgemeester, om die aan de kijkers voor te stellen met de woorden: ‘Kijk, ik ben zo meteen even weg, maar dit is in de tussentijd de burgemeester, dus als er een crisis uitbreekt of u gewoon wat aandacht wilt, moet u bij hem (of haar) zijn. Met andere woorden, als u om de burgemeester roept, roept u om hem (of haar). Is dat duidelijk?’ Toch zou ook deze benadering als een vorm van vaandelvlucht kunnen worden beschouwd.

De meest praktische oplossing lijkt de volgende: de burgemeester komt altíjd eerder terug van vakantie, ongeacht de situatie in zijn (of haar) stad. Mocht er niets aan de hand zijn, dan kan de burgemeester, zo iemand zijn (of haar) vervroegde thuiskomst al opmerkt, aanvoeren dat hij (of zij) zich verveelde en zin had om weer wat dossiers door te nemen. Maar laten we eerlijk zijn, de kans dat een burgemeester terugkeert in een stad waarin niets aan de hand is, wordt met de dag kleiner. Er is  altijd wel iets aan de hand, en het ziet er niet naar uit dat dat binnenkort zal gaan veranderen.

hoogachtend, uw dienaar, et cetera et cetera

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in schrijven, verhalen en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op nooit meer slapen (3)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s