hoe drenthe op de wereldkaart terechtkwam

peter middendorp

Peter Middendorp werd door het Volkskrant magazine geïnterviewd ter gelegenheid van zijn nieuwe roman, Vertrouwd voordelig, en zei wat onaardige dingen over zichzelf en Emmen, waar hij opgroeide en waar de roman zich afspeelt. Het gevolg liet zich raden: meteen stond een aantal Drenten op hun achterste benen, na eerst zorgvuldig hun eigen ironie- en zelfspotdetectoren onklaar te hebben gemaakt.

Wat me altijd verbaast bij dergelijke gelegenheden: het enthousiasme waarmee de veronderstelde minachting wordt begroet door degenen die zich geminacht voelen. In plaats van zich er met een schouderophalen van af te maken, duiken ze er eens goed in en leven ze hun verontwaardiging helemaal uit – ook al betekent dat natuurlijk dat het bereik van de opmerkingen waaraan ze zich ze ergeren alleen maar wordt vergroot. Maar die consequentie nemen ze op de koop toe. ‘Het moet nu maar eens afgelopen zijn!’ Eigenlijk willen ze helemaal niet dat het afgelopen is, ze willen dat het doorgaat, want dan kunnen ze zich verontwaardigd blijven voelen.

Een verslaggever van het Dagblad van het Noorden veronderstelt in zijn krant zelfs een samenzwering tussen Maarten van Rossem, Yvonne Kroonenberg en Peter Middendorp. Ook Kroonenberg en Van Rossem lieten zich eerder dit jaar badinerend dan wel zorgelijk uit over Drenthe. ‘Vervang het woord Drenten door negers en je hebt een internationale rel,’ schrijft de verslaggever verontwaardigd. Beetje ongelukkig dat in de citaten die hij in zijn artikel geeft het woord ‘Drenten’ helemaal niet voorkomt (en ook jammer dat de eindredactie de kans heeft laten lopen om dit stuk te voorzien van de kop ‘Peter Middendorp maakt Drenten zwart’). Maar je ziet wel met hoeveel enthousiasme de veronderstelde miskenning wordt begroet. Peter Middendorp vertelt iets over zichzelf en de omgeving waarin hij opgroeide, en meteen wordt de Drent een achtergestelde en gediscrimineerde minderheid, meteen wordt de gebeurtenis internationale allure toegedicht. We worden geminacht dus we bestaan. We staan op de kaart! Op de wéreldkaart zelfs! Wanneer je deze protesterende Drenten zegt dat ze ook bestaan wanneer niemand vervelende dingen over ze zegt, zullen ze je waarschijnlijk met een glazige blik aankijken. In hun eigen ogen bestaan ze pas wanneer ze door een VN-vredesmacht tegen verdere aanvallen zullen worden beschermd. Vervang Drenten door negers. Misschien helemaal geen gek idee, wie weet hoe de provincie ervan opknapt.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op hoe drenthe op de wereldkaart terechtkwam

  1. In weerwil van het feit dat de Drenten eeuwenlang is voorgehouden dat zij minderwaardig zijn, zijn wij juist superieure wezens. Behoudens dan degenen die zich gekrenkt voelen.

  2. Chiel Jasperse zegt:

    Erik Harteveld (wat mij betreft de beste drentse schrijver en een van de beste nederlandse dichters) slaat de spijker op z’n kop. Zegt deze import-drent.

  3. Rick Van Leeuwen zegt:

    Prachtig stukje, met geniale uitsmijter. Complimenten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s