nooit meer slapen (iii)

Deze week lees ik elke nacht na het nieuws van 01.00 uur een kort stukje voor bij Nooit meer slapen van de vpro. Hieronder het stukje dat ik vannacht voorlas, geïnspireerd op een artikel uit het AD over een New Yorker die zijn twee dochters 20 miljoen nalaat, maar aan die erfenis wel allerlei voorwaarden verbindt om ervoor te zorgen dat ze niet alles in één keer opmaken en hun leven vergooien. Ook andere gezinshoofden doen pogingen om over het graf heen te regeren.

over het graf heen

Lieve kinderen,

Op het moment dat notaris Vuurmond tot Waardenschoot deze tekst aan jullie voorleest, ben ik niet meer in leven. Mijn kapitaal zal in gelijke delen over jullie drieën worden verdeeld, als jullie je aan de volgende voorwaarden houden.

Elke ochtend om half acht moet op de hoek van Berenklauw en Ereprijs de heer Bezemer worden opgewacht, die op dat tijdstip zijn hond uitlaat. Jullie lopen een eindje met hem mee en voegen hem op zachte toon een aantal malen het woord ‘zakkenwasser’ toe. Drie keer lijkt me hierbij het minimum. Mocht op dat moment aan de overkant van de straat mevrouw Doodewaard langslopen met háár hondje – en in negen van de tien keer zal dat het geval zijn – dan dient haar luid en duidelijk worden toegeroepen: ‘Zeg dooie, is dat een hond of heb je een harige rat uit het riool getrokken?’

Op zaterdagmiddagen dienen jullie je, bij goed visweer, te vervoegen bij het Prinses Margrietkanaal. Mocht daar een dikke man in een geel zeiljack zitten te vissen die luistert naar de naam Baljuw, dan dient die onverwijld in het water te worden geflikkerd.

Eén keer per maand bellen jullie de vrouw van notaris Vuurmond van Waardenschoot op om zodra ze heeft opgenomen de volgende tekst uit te spreken: ‘Ja, je bent rijk, je hebt niets te wensen, maar heb je ooit nog zoiets moois en heftigs en gepassioneerds meegemaakt als in de zomer en de herfst van 1986? Ben je daarna ooit nog van verrukking in tranen uitgebarsten, is het ooit nog zó lekker geweest?’ Een antwoord hoeft hierbij niet te worden afgewacht.

Mochten jullie niet aan deze voorwaarden voldoen, dan zal mijn hele kapitaal, bij opmaken van dit document een bedrag van 45 euro 28 cent, worden geschonken aan Hengelsportvereniging De Harde Dobber, op voorwaarde dat de heer Baljuw daar inmiddels geen voorzitter meer van is.

Het ga jullie goed,

jullie liefhebbende vader.

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in verhalen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

2 reacties op nooit meer slapen (iii)

  1. Chiel Jasperse zegt:

    Die 45,28 doen het hem….

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s