badplaats, eind september

P1020048

’s Avonds is Oostende uitgestorven. Nadat ik een vegetarische pasta had gegeten in het  Culturee Café in het voormalige Postgebouw, een mooi staaltje jaren-vijftigarchitectuur dat nu een culturele bestemming heeft gekregen, liep ik langs het Casino omhoog naar de boulevard. De zon was onder, in het westen was er nog wat laat blauw in de lucht. Er was niemand op straat. Ook de boulevard was vrijwel leeg, dat verbaasde me, overdag was het er nog een drukte van belang geweest, met schoolklassen die op het strand speelden en veel rondkuierende bejaarden. Nu was het donker, in restaurants zaten nog gasten te eten, sommige restaurants gingen al dicht, het was half negen. In de verte voeren verlichte boten en hier en daar knipperden lichtjes, maar de zee maakte geen geluid. Er was sowieso geen geluid, want uit geen enkel restaurant klonk muziek. Als er een schuifpui openstond hoorde je mensen zacht praten, anders hoorde je niets, alleen de voetstappen van spaarzame passanten.

Het was een vreemde stilte, en omdat ik niet zo lang geleden Death in Venice had gezien, dacht ik onwillekeurig dat er iets aan de hand moest zijn, slecht nieuws, een besmettelijke ziekte. Er liepen twee mensen langs in het donker, zei  die ene jongen nou zacht ‘homo’ tegen mij? Die had dan vast dezelfde film gezien.

Overdag waren er overal bordjes. Bij de beelden in het Leopoldpark (het beeld van de leeuwin is het oudste beeld van het park), bij de bloemenklok, bij de beelden op straat, bij de Venetiaanse gaanderijen langs de boulevard. Door middel van bordjes wordt alles uitgelegd en van jaartallen voorzien. Er is een tijd geweest dat die bordjes er niet waren. Toen was Oostende iets echter dan nu, iets achtelozer, omdat je toen nog gewoon dingen moest opzoeken als je ze per se wilde weten; eigentijdser ook, zonder al die jaartallen.

Oostende is Ensor, maar ik moest vandaag vooral aan De Chirico denken, door die Venetiaanse gaanderijen. ’s Avonds waren ze verlicht, en uitgestorven.

P1020050

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in Geen categorie. Bookmark de permalink .

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s