de lezer van de toekomst: een vegetariër die korte verhalen leest

P1020094

Nederland Leest, de komende maand, en deze keer zijn het korte verhalen, verzameld door A.L. Snijders en  verkrijgbaar in elke bibliotheek. Er staan twee bijdragen van mij in de bundel, het korte verhaal ‘Scheer een zwerver’ en het zkv ‘Het meisje van de garderobe’. Nog niet eerder gebundeld. Ze bevinden zich in goed gezelschap.

De NRC van dit weekend besteedt uitgebreid aandacht aan de actie. In het artikel van Sebastiaan Kort komt ook het idee ter sprake dat ‘het verhaal een lichter of lager genre is dan de roman’. Met dat idee wordt terecht korte metten gemaakt. De laatste winnaar van de Snijdersprijs, Wieke Drieboog,  blijkt zelfs grote kanttekeningen bij de roman te zetten.

Ze vertragen mijn leven teveel, als schrijver en als lezer. Ik ben van huis uit psycholoog en het lijkt me helemaal niet gezond om zo lang in een fictief universum te leven. Dat zit tegen het schizofrene aan.

Dat is even schrikken, want ik heb een kast vol met die fictieve universa. Eerder deze week kwam het bericht dat we op onze vleesconsumptie moeten letten, nu is ook de roman ongezond. Is dit de lezer van de toekomst: een vegetariër die korte verhalen leest? Opeens krijg ik, in deze aan het korte verhaal gewijde maand, de neiging het op te nemen voor de roman. Maar dat is eigenlijk niet nodig.

Drieboogs uitspraak is  natuurlijk bedoeld om het korte verhaal een opkontje te geven, maar haar sympathieke poging zal averechts werken. Niemand zal naar aanleiding van haar waarschuwing de roman laten staan, integendeel. Wanneer psychologen kanttekeningen bij de roman gaan zetten, zal de aantrekkingskracht van het genre alleen maar groter worden. Hopelijk volgen meer psychologen het voorbeeld van Drieboog. Waarschuwingsstickers  (“Het lezen van romans is op het schizofrene af”), een verbod op romanverkoop binnen een straal van tweehonderd meter van middelbare scholen, een psycholoog in het boekenpanel van DWDD om te controleren of er niet teveel romans bij de uitverkoren boeken zitten, een psychologisch uitrukteam dat eens goed gaat kijken naar de inhoud van de boekenweggeefkastjes die de afgelopen jaren in het straatbeeld zijn opgedoken – eindelijk krijgt de roman weer iets spannends, iets gevaarlijks.

Lezers zullen toestromen, en zich verenigen in ondergrondse leesclubs. Het worden gouden tijden voor de roman.

Ondertussen krijgt het korte verhaal de reputatie van iets dat goed voor je is, wat uiteraard het einde zal betekenen van de korte opleving die het genre momenteel doormaakt.

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in lezen en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op de lezer van de toekomst: een vegetariër die korte verhalen leest

  1. egoecho zegt:

    Ik ben als vegetariër en (z)kv -lezer een gedoemde hype…. Heb ik weer.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s