grote stappen, nooit thuis (1)

wells-time-machine  wordperfect-5-1-dos

Hoe sneller de ontwikkelingen elkaar opvolgen, hoe meer personen je bent geweest. Je bent de man geweest die op een typemachine schreef. De man die naar groene lettertjes op een donker scherm tuurde. De man die ingewikkelde bevelen uit zijn hoofd leerde en op het scherm liet verschijnen. De man die WordPerfect 5.1 beheerste. De man die met diskettes werkte. De man die alle geluiden die bij dergelijke stadia hoorden, nog steeds zou kunnen thuisbrengen, maar hij hoort ze niet meer. De man die een gigantische monitor op z’n bureau had staan. De man die nu met een laptop werkt. De man die al acht jaar dezelfde printer heeft – eindelijk een vertrouwd geluid!

Er zit ontwikkeling in je werk, er zit nog meer ontwikkeling in de manier waarop je werkt. Het uitzicht vanuit je kamer is nog hetzelfde, alleen gordijnen wisselen en nieuwe bewoners maken nieuwe geluiden. Maar als je de straat uit loopt, kom je terecht in een andere stad. Waar dronken al die mensen vroeger koffie? Thuis, waarschijnlijk, zonder figuurtjes in de melk. Voor de prijs van een kop koffie met een Italiaanse of Amerikaanse naam kocht je een pak koffie bij de Albert Heijn en daar deed je een anderhalve week mee.

En het nieuwe is zichzelf maar even genoeg, het vernieuwt zich steeds weer verder. Je hebt in de buurt overal Coffee Companys uit de grond zien schieten, als paddenstoelen, en je hebt ze inmiddels ook al een paar keer van huisstijl en van meubilair zien veranderen. Ben je net gewend aan Windows 10, blijkt je laptop ’s nachts een update gedownload te hebben met nieuwe lay-out en nieuwe knoppen. Zelfs de Albert Heijns die je al sinds je verhuizing naar deze buurt frequenteert, blijven niet hetzelfde; zo nu en dan sluiten ze een paar dagen voor een herinrichting, waarna je zelf je innerlijke plattegrond van de winkel moet updaten, een moeizaam proces dat weken duurt.

Maar waarom zou je daar treurig van worden? Het is alleen zo dat je niet om al die veranderingen hebt gevráágd. ‘Wees blij, anders zou die zich steeds weer veranderende wereld een Antwoord zijn, daar moet je toch ook niet aan denken?’

Je gaat versneld door het leven heen. Je droomt er wel eens van om na je dood nog eens terug te mogen keren (om de tien jaar een dag, bijvoorbeeld) om te kijken wat er in de tussentijd allemaal is veranderd, uitgevonden en verdwenen, maar je lééft al met dat geschenk, je gaat met grote stappen door de tijd. Je hoeft de update maar te downloaden, de deur maar uit te gaan, het menubord bij de Coffee Company te bekijken – wéér duurder geworden, die kleine latte, logisch, niet meer dan redelijk, we zijn inmiddels tien jaar verder.

 

 

Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in leven en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op grote stappen, nooit thuis (1)

  1. Pingback: Van schrijfmachine tot… – Schermen met Geletterdheid

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s