er is vast wel een japans woord voor

p1020359

In het katern ‘Vooruitblik 2017’ van de laatste NRC van dit jaar heeft Arjen Fortuin het over een van zijn favoriete voetbaluitdrukkingen: de corridor of uncertainty,

de aanduiding van de ruimte tussen de laatste verdediger en de doelman van de tegenpartij. Als de bal in dat lege gebied belandt, staat de tijd even stil in onzekerheid.

Mooie uitdrukking,  kende ik nog niet. De column van Fortuin gaat niet over voetbal, maar over boeken die in 2017 zullen verschijnen. Dat zijn er vooral veel, en ze worden door hun uitgevers stuk voor stuk ronkend aangeprezen. ‘Na glossy geronk valt alles tegen,’ schrijft Fortuin.

Het boek waar ik me het meest op verheug is die ene aan alle voorpubliciteit ontsnapte prachtnovelle. En die dan voor de zekerheid ook ongelezen laten, om net wat langer te kunnen schuilen in de corridor of uncertainty.

Meteen weet ik dat ik dat ook ga doen, het komend jaar: boeken ongelezen laten. Geen stapels nog te lezen boeken op de bank, maar alles direct in de boekenkast zetten. Niets overtreft de aanschaf van een boek, en de verwachting die het wekt – waarom zou je die mooie emoties verstoren? Je kunt die voorpret beter conserveren, uitspreiden over de rest van je leven, het zal een nieuwe vorm van literair genot zijn.

Kasten vol ongelezen boeken, dat kan best groot gaan worden, je kan je ermee onderscheiden, het zal een statussymbool worden voor de ultieme literaire fijnproever, er is vast wel een Japans woord voor. Heb je al die boeken gelezen? Welnee, kijk eens in wat voor perfecte staat ze verkeren. O ja, sorry, ik dacht ook al. Uitgevers gaan weer boeken op de markt brengen waarvan je de pagina’s zelf moet opensnijden – zodat je aan iedereen die langskomt kan bewijzen dat je exemplaar ongelezen is.

(Als het bezoek weg is, zit je met je e-reader in een verduisterd zijkamertje verwoed te lezen, verteerd door het schuldgevoel van een twaalfjarig masturberend jongetje.)

 

 

 

 

 

Dit bericht werd geplaatst in lezen en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s