donkergrijs, bijna zwart

P1020549

En kijk, de restauratie van de toren van de Amsterdamse Zuiderkerk vordert, de steigers rond de top zijn al weggehaald. Eind februari las ik hier al in Het Parool dat de toren zijn oorspronkelijke kleur terug zou krijgen, dat de lichtgrijze verf die hij veertig jaar geleden kreeg opgestreken, een vergissing was – het had donkergrijs moeten zijn. Bijna zwart, zo te zien.

zuiderkerk 2De toren van de Zuiderkerk is een vast oriëntatiepunt, telkens wanneer ik vanuit de Pijp via de Amstel naar het centrum fiets of loop, zie ik hem boven de bebouwing uitsteken, niet al te imposant, bijna vriendelijk.  Ik heb hem altijd de mooiste toren van Amsterdam gevonden, juist door die lichtgrijze kleur, die bij sommige weersomstandigheden zacht lila kon worden. Als je op mistige dagen vanaf het Meester Visserplein richting Nieuwmarkt ging, kon de toren iets onwerelds krijgen: door de mist werd de lichtgrijze kleur nog lichter, zodat de toren bijna onstoffelijk werd, als een vage projectie die achter de huizen omhoog rees, een hologram, geheimzinniger en indrukwekkender dan ooit.

Dat is nu dus voorbij. We krijgen er een donkere torenspits voor terug, grauw, somber,  stoffelijker, iets dat eerder licht absorbeert dan uitstraalt. Misschien past het beter bij de tijden. Het is de authentieke kleur, jawel, maar ik vind mijn eigen herinneringen aan de vroegere kleur ook behoorlijk authentiek. Maar er zijn verschillende vormen van authenticiteit en die van mijn persoonlijke geheugen legt het af tegen de resultaten van het historisch verfonderzoek van de restaurateurs.

(kleine afbeelding: Wikipedia, bMA)
Advertenties
Dit bericht werd geplaatst in kunst, leven en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op donkergrijs, bijna zwart

 1. Quentin zegt:

  Juist, de toren is daardoor dof en dood geworden—een brok steen.

 2. J. Veerman zegt:

  Helemaal mee eens. Door die loodgrijze bovenkant heeft de toren zijn aantrekkelijkheid verloren en is zijn vrolijkheid verdwenen. Wie over de Amstel kijkt, ziet nu een donkere stomp uitrijzen boven de Stopera. Jammer: het is notabene de mooiste toren van Amsterdam.

  • Ja, het ziet er een stuk somberder uit. Wel schijnt het de oorspronkelijke kleur te zijn. Maar ja.

   • J. Veerman zegt:

    Maar ja, wat doe je eraan? Wachten tot de volgende restauratie, en hopen dat… Uit afbeeldingen die de Gemeente Amsterdam op haar webstek heeft gezet, is in elk geval op te maken dat het kleurcontrast boven en onder de klok 150 jaar na de bouw verdwenen was: op tekeningen van Jan de Beijer uit 1758 en uit 1760 heeft de bovenbouw één kleur. Het oogt beter dan dat contrast van nu.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s