when evening falls so hard

IMG_20171201_145520929

Ik kreeg een nieuwe elektriciteitsmeter, een slimme meter, zodat ik nooit meer meterstanden hoefde in te vullen, ze konden alles van afstand aflezen, het was allemaal vooruitgang, eindelijk mocht ik ook mee in de vaart der afleesbare volkeren. De installatie was een kwestie van een half uurtje, ik nam afscheid van de monteur, bladerde even in de folders die hij me had gegeven – papieren folders, dat viel toch een beetje tegen – en ging weer aan het werk.

Een paar nachten later kostte het me moeite de slaap te vatten. Om drie uur  ’s nachts stapte ik uit bed. Ik ging naar de keuken, smeerde een boterham, dronk een glas warme melk, liep naar de woonkamer en keek op de laptop of er nog wat in de wereld was gebeurd. Ik schrok toen de telefoon ging.

‘Met uw energiebedrijf. We zien hier op een onverwacht tijdstip verhoogde activiteit bij u thuis. Dat wijst er doorgaans op dat mensen niet kunnen slapen. Is dat in uw geval ook zo?’

‘Ja,’ zei ik.

‘Dat is vervelend. Zullen we een lied voor u zingen?’ En voor ik iets kon zeggen, begonnen ze al. Blijkbaar zaten ze daar met z’n tweeën, ze zongen zacht en loepzuiver, ik herkende het zonder het meteen te kunnen thuisbrengen, opeens hoorde ik wat het was: ‘Bridge over Troubled Water’.

Ze zongen het hele lied, zonder haast, tweestemmig, twee mannen zo te horen, of een man en een vrouw met een lage stem. Terwijl ze nog bezig waren, ging ik met m’n telefoon in bed liggen, toen ze klaar waren wensten ze me zachtjes welterusten. Ik legde mijn telefoon weg en viel na een paar minuten in slaap.

‘Het is een zegen, die afleesbaarheid van afstand,’ zei ik de volgende dag tegen Z., en ik vertelde hem wat me die nacht was overkomen. Hij was niet onder de indruk, volgens hem moest ik me er niet te veel van voorstellen, er kwam geen mens aan te pas, het werkte allemaal met algoritmes en robots.

Mij maakt dat niet uit. Elke nacht stap ik om een uur of drie uit bed, doe alle lampen aan en wacht tot de telefoon overgaat. Ik geloof Z. niet, met zijn algoritmes en robots. Tot nu toe hebben ze nooit twee keer hetzelfde lied gezongen en soms zeggen ze iets terug als ik tegen ze praat.

 

Dit bericht werd geplaatst in verhalen en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

4 reacties op when evening falls so hard

  1. Michiel Suurmond zegt:

    Dat is beter dan – ik parafraseer uit het hoofd – rond dat tijdstip gierend van de lach op je knieën voor de brievenbus je eigen loonstrookje opeten.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s