een vreemde geschiedenis (over een boek dat niet mocht uitkomen)

Iets heel anders, even. Bijgaand stuk van Karl van den Broeck (zie de link onderaan) stond dit weekend op de site van onderzoeksplatform en tijdschrift apache.be, waarvan Van den Broeck de hoofdredacteur is.  Het gaat over de vreemde geschiedenis van het boek De vrienden van het vastgoed, dat zou uitkomen bij uitgeverij Houtekiet.

De uitgever van Houtekiet had gevraagd of onderzoeksjournalisten Tom Cochez en David Leloup een boek konden maken van de artikelen die ze in de loop der jaren hadden geschreven ‘over het infame Land Invest Group-dossier, de innige paringsdans tussen projectontwikkelaar Erik Van der Paal en burgemeester Bart De Wever’, een dossier waarin Apache zich al meer dan tien jaar had verdiept.

Het boek was aangekondigd en door boekhandels voorbesteld maar het kwam er niet. Houtekiet is onderdeel van VBK België, en de directeur van VBK België vond het niet zo’n goed idee om het boek uit te brengen, ze had het lef niet, er zouden machtige vijanden worden gemaakt, het zou ten koste gaan van allerlei relaties, en het zou sowieso geen succes worden – zie het artikel zelf voor alle details.

Of het nu om fictie of non-fictie gaat, de literaire wereld hangt aan elkaar van netwerken en relaties, waarbinnen iedereen met iedereen te maken heeft, en waarin bijna iedereen bijna iedereen kent, zeker in Vlaanderen. Schrijvers, uitgevers, redacteuren, subsidieverstrekkers, overheden, politici, juryleden, juryvoorzitters, recensenten, kranteneigenaren – ze bewegen allemaal mee in deze dans, sierlijk of minder sierlijk, leidend dan wel volgend.

Ik weet vast niet alles van deze zaak, wie weet wat er allemaal achter de schermen, en wat die toen zei, en wat die toen mailde, en hoe die verkeerd begrepen werd – het kan, het zal, maar wat me hevig verbaast en een beetje verontrust is hoe weinig aandacht deze zaak getrokken heeft, hoe iedereen in Vlaanderen, al die dansers die de afgelopen jaren al steeds voorzichtiger zijn gaan dansen, er een beetje omheen lijkt te bewegen. Misschien is dat niet zo en heb ik van alles gemist maar ik mailde Karl van den Broeck en die noemde de stilte ‘ijzingwekkend’.

Hier zijn het niet de tijden voor. Hier zijn het nooit de tijden voor uiteraard, maar zeker nu moeten we goed kijken in hoeverre onze gezamenlijke dans ons belemmert, hoe we vrijheid inwisselen voor behoud van een status quo waarin wij blijkbaar de voorzichtige partij zijn geworden.

Het gaat me niet om de poppetjes in deze dans, wat ik bedoel te zeggen is dit: als we nu al zelf ervoor gaan zorgen dat alle relaties, met wie dan ook, goed blijven, en daar boeken aan gaan opofferen, boeken die iets aankaarten, dan geven we ons wel erg snel gewonnen. Dan leggen we het hoofd in de schoot, en niet eens in onze eigen schoot, maar in de schoot van de andere partij, die vervolgend kalme klopjes op ons hoofd kan geven. ‘Toe maar, toe maar, zo is het ’t beste voor iedereen, al dat gedoe is toch nergens voor nodig?’

En ook nog dit: als de uitgave van één boek wordt tegengehouden, straalt dat noodzakelijkerwijs af op alle andere boeken die wél door die uitgeverij zijn uitgegeven; die worden in een en dezelfde beweging gereduceerd tot ongevaarlijke boeken waarmee blijkbaar niets aan de hand is, boeken die je op je gemak kunt lezen in je culturele-middenklasse-leunstoel in je culturele middenklasse-interieur zonder dat je het gevaar loopt dat je wereldbeeld verandert, dat er iets gaat schuren in je hoofd, dat er iets gebeurt, niet alleen in je hoofd maar ook, en misschien wel vooral, in de wereld.

Apache heeft De vrienden van het vastgoed ondertussen in eigen beheer uitgegeven in samenwerking met uitgeverij EPO en het loopt best goed, ik zag het laatst opduiken in de top tien van de Standaard Boekhandel.

Hier de link naar het artikel van Karl van den Broeck, vormgegeven als een brief aan Gerard Walschap, de geestelijke vader van Houtekiet en indirect naamgever van de uitgeverij in kwestie:

https://apache.be/2024/05/18/beste-gerard-walschap-strijd-nog-niet-gewonnen?cdlnk=Vmpqa3ozSVhna2h4bUFLdUhwYUFWL2pHSTlVUWNnZmpuV3NidVg1dDJGc2VkV3kyZzVBenVHS283L1U9OjpmNzc2MTEzMzk0MzY2MWZjNDJmZTExMDU4NGRkYTI1Nw%3D%3D

Dit bericht werd geplaatst in boek, lezen, schrijven en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.